Fröångest deluxe!

Snödiset breder ut sig över över gården och jag tittar ut över växthuset och trädgården från mitt kontor ovanpå glasverandan. Det är nästan svårt att föreställa sig den senaste sommarens heta dagar i rosenträdgården eller de solmogna vindruvorna. Hela trädgården badar i vit nysnö som gömmer allt grått och fult därunder. Det är bedövande vackert när solens strålar hittar ner mellan de tunga molnen och gör så att froststjärnorna i växthusglaset glittrar.

2016-01-23 14.20.27

Om bara några veckor är det dags att börja så frön i vinterträdgården. Sånt som tar tid på sig att hinna bli klart och mogna under sommaren behöver en kickstart inomhus. Tomater, paprika, kål och purjolök är bara några sorter som har långsam utveckling och behöver sås tidigt. Därför är det hög tid att lusläsa alla frökataloger och hemsidor på nätet. Det finns en uppsjö av olika sorter. Hundratals, eller kanske tusentals tomater, med olika egenskaper, färger och former. Lika många chilisorter. Trettiofem olika gurkor som är korta, långa, breda, smala, taggiga, böjda, raka, gröna, gula, asiatiska. Tio sorters morötter som ser likadana ut och har likadana egenskaper men alla har olika namn. Frön som är ekologiska, F1-hybrider, gamla kultursorter, rariteter, obetade, storpack, från utlandet, extra dyra…..

Jag är född i vågens tecken och det gör det inte mindre lätt att välja. Texten är hämtad från en astroguide på nätet: ”Vågen kan oavsett ha oerhört svårt att välja och kan hålla på och väga för och emot i det oändliga. När beslutet väl är fattat kan det vara försent även om det förmodligen var ett ovanligt genomtänkt och bra beslut.” Hur gör andra när de väljer frön? Chansar? Vad får en att välja just den gurkan när det finns tre likadana andra? Är det för att någon på ett internetforum sagt att det är bästa sorten eller för att man tröttnar och bara tar något till slut? Kommer den broccolisort jag valt i år bli bättre eller sämre än förra året och vågar jag byta?

thumb_IMG_1343_1024

Tänker att jag får prova mig fram tills jag hittar mina egna favoriter och vad som passar bäst i min jord. Tills jag inser att det kan ta 23 år innan jag hittat min morotsfavorit som inte smakar tvål. Vågar inte ens tänka på hur jag ska ta mig genom utbudet av tomater. Det är för mycket att välja på helt enkelt, och ingen frötillverkare har hittills kommit på att bygga en sökmotor som hjälper oss med fel stjärntecken att välja rätt sort. Tänk er att man kan klicka i rutor för vilken jord man har, när man vill så och skörda, vilken storlek på odlingsyta man har, om det ska vara stora och rejäla skördar eller små och väldigt exklusiva, vad man tycker om att laga för mat, hur mycket tid man vill lägga ner på att gallra, vattna och pyssla med grönsakerna eller vad man tycker om för smaker.  Sen får man upp förslag på vilka grönsaker man bör prova. Det är ju genialiskt!

thumb_IMG_2397_1024

Fram tills den appen är klar så måste jag så klart lusläsa alla kataloger som finns för att hitta den mest perfekta broccolin, chatta på nätet och googla. Det tar lite tid. Och när jag hittat ”min” sort och ska beställa är det för sent. Sorten är slutsåld!! Och så var man tillbaka på ruta ett igen. Alternativet är att använda upp alla de 480 frön (av fjolårets påse på 500 frön) i år igen men jag var inte helt nöjd med skörden och storleken på broccolihuvudena. Så jag försöker leta rätt på en ny sort och hittar en trevlig rikgivande broccolisort som dessvärre också säljs i förpackning om 500 frön. Här är jag inte helt nöjd. Jag vill provodla 10 stycken broccoli av den här sorten, 5 av en annan och 5 av en tredje. Varför finns det inte provpåsar som på kattmat? Ta med en påse hem och prova om katten tycker om det. Sen kom tillbaka och köp en stor säck. Jag betalar gärna för provpåsen med olika frön om det finns någon som kan anamma idén om att ge oss förvirrade, veliga frököpare chansen att få prova fler sorter.

När jag nu har valt ut mina fröer kommer nästa dilemma. Ska jag bredså i större tråg? Vika egna tidningspapperskrukor eller odla i toarullar, platskrukor, pluggboxar, torvkrukor, briketter, använda gamla vindruvsplastlådor? Såjord med eller utan vermiculite eller perlite, med små lecakulor….
Varför kan det inte bara vara enkelt att odla…..   😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s