10 saker du inte bör göra mot din granne

Grannar kan man älska. Eller hata. Eller inte bry sig om. Vare sig man bor i ett villaområde eller på landet så drabbas man av grannar, det är bara avståndet som skiljer. Men, det är när man börjar bo tätt inpå varandra som det kan uppstå irritation och friktion. Jag möter ofta kunder som har råkat ut för att grannar inte riktigt har samma åsikt som dem. Det kan handla om allt ifrån hur hög häcken ska vara mellan tomterna till att grannen inte uppskattar att barnen hoppar studsmatta. Under åren har jag samlat på mig en del intressanta uppslag om hur det kan gå när man inte har samma trädgårdsfilosofi som grannen. Detta är hämtat från verkligheten, jag har bara bakat ihop vissa fall lite grann.

1). Delad häck. Du vill ha en högre höjd och grannen en lägre. Det slutar med att häcken är låg på ena sidan och hög på andra sidan. I längsgående riktning alltså. Lösning: Klipp häcken i den låga höjden och sätt en snygg spaljé med klängväxter på din sida. Det blir snyggare. Gör inte: gräv upp hela häcken när grannen är på semester och sätt upp plank.

DSC_0003 12

2. Grannen vägrar att rensa bort sina maskrosor och de sprider sig ohejdat in på din tomt i de nya fina rabatterna. Grannen anser att det är vackert med gula maskrosor. Lösning: lägg ett recept på maskrosvin i grannens brevlåda. Det krävs väldigt många maskrosblommor till en sats. Gör inte: hota grannen att anmäla vederbörande till kommunen. Kommunen kommer ändå inte bry sig ett dugg.

3. Du har en vacker utsikt över den lilla spegelblanka sjön. Mellan dig och sjön bor en bitter granne. Grannen är sur för att du kan titta över hans tomt och luftrum och planterar en hel rad tuja av sorten Thuja plicata ‘Excelsa’. Den heter på svenska Goliattuja och blir 15 meter hög. Gör inte: såga ner tujorna en eftermiddag när grannen är på jobbet. Det är olaga intrång och skadegörelse och kan ge höga böter. Men å andra sidan, är du rik så spelar det ju ingen roll för du fick ju fin utsikt igen.

4. På din tomt finns ett fantastiskt gammalt äppelträd från början av 1900-talet med massa inympade sorter. Trädet levererar massa äpplen varje år men har stora grenar som sträcker sig ut över grannens tomt och släpper ner äpplen på dennes gräsmatta. En dag när du kommer ut i trädgården inser du att grannen tröttnat och har tagit motorsågen och kapat av alla grenar vid tomtgräns. Lösning: Finns ingen. Det är redan för sent. Gör inte: fortsätt att dumpa halvrutten frukt på grannens gräsmatta och säg att det nog har blåst dit.

frukt_äpple_kim1

5. Du har en kolonilott och måste samla regnvatten i tunnor för att kunna vattna grönsakerna när det är bevattningsförbud. Av någon mystisk anledning försvinner vattnet i dina tunnor väldigt fort. Lösning: töm roundup i tunnan och låt bli att vattna med det själv. Vänta och se vems trädgård som vissnar. Gör inte: kan bli dumt om du glömmer bort vilken av tunnorna du tömt ner giftet i och vattnar din egen trädgård.

6. Det saknas egentliga tomtgränser och du ska bygga ett nytt garage. Du chansar lite och bygger garaget där du tror att det blir bra. Sen kommer grannen och hävdar att du byggt garaget delvis på hans tomt. Lösning: ring kommunen och be dem sätta ut tomtmarkeringar. INNAN du bygger nytt. Gör inte: riv skiten och hota grannen med böter. Det är ditt fel att du inte tog reda på saken innan.

7. Grannens tomt ser ut som en skrotgård. Du vill ha en fin designad trädgård. Grannen vägrar att låta dig sätta upp ett plank. Lösning: ansök om bygglov (det måste du göra i vilket fall som helst) och hävda att kommunen måste godkänna din ansökan pga grannens skrotgård. Eller sätt upp en spaljé med snabbväxande klängväxter. Gör inte: anmäl grannen anonymt för miljöbrott.

vägg_vg (3)

8a. Det är ett nytt villaområde och grannen har fyllt ut och gjort en slänt som gott och väl sträcker sig en meter in på din tomt.  Grannen menar att ”det är väl inga problem” och tänker inte göra något åt saken. Lösning: prata med kommunen. Det är inte okej att grannen tar din tomt i anspråk. Be grannen göra en mur som stöttar upp massorna. Gör inte: fyll ut på nästa grannes tomt för att få lite extra tomtyta eftersom din egen har minskat.
8b. Grannen har nu satt upp en stödjande mur för att hålla sina schaktmassor på sin tomt. Det är bara att han valde väldigt fula och begagnade betongblock. Lösning: be grannen bekosta ett antal murgröneplantor och plantera. Eller fråga om du får klä betongblocken med någon snygg stenplatta. Gör inte: hota med att gå till miljödomstolen för att han har använt betong som inte är miljövänligt och för att det kommer att förgifta din odlingsjord.

9. Du och grannen har rykt ihop och ingen vet egentligen vad det handlade om från början men han är pedant och pensionär och du är en upptagen och lite slarvig småbarnsförälder. Han skottar bland annat upp sina snövallar på din tomt, backar på din brevlåda med flit och hugger ved varje söndagmorgon klockan 6 och kör röjsåg lördagar klockan 19.00. Lösning: kommunikation. Bjud på en kall öl eller hjälp till med vedhuggningen. Gör inte: strö ut gräsfrö i alla hans välvårdade blomsterrabatter.

10. Grannens katt kissar och bajsar i dina barns sandlåda. Grannen har ingen som helst förståelse för detta. Lösning: skaffa ett lock till sandlådan. Gör inte: lägg din egen hunds bajspåsar i grannens brevlåda.

Grannar kan vara hur omöjliga som helst. Eller hur underbara som helst.

2016-08-30 08.13.16

Annonser

4 reaktioner på ”10 saker du inte bör göra mot din granne

  1. Vilka fantastiska beskrivningar och kloka tips! 🙂 Jag har så svårt att förstå människor som inte vårdar grannsämjan – det är ju det viktigaste som finns för ett hus, möjligen med undantag för kvällssol (om inte grannen odlar Goliattuja…).
    /Elin

    Gilla

  2. Vad ska man med grannar till om man inte kan ha en fejd med dem😉
    Jag blev utskälld när jag flyttade in..en vecka efter inflyttning för att jag 1 inte klippt gräsmattan 2 inte klippt häcken som hängde över på hans sida. Efter några omgångar av utställningar för än de ena än det andra bad jag honom att bosätta sig där hans sort hörde hemma.. på kyrkogården. Han tog rådet riktigt bra så nu har jag nya grannar. Somliga kan man inte komma överens med, denna granne hade fick jag reda på haft en fejd med de boende i mitt hus sedan 70 talet, fem olika familjer bara de senaste 15 åren. Roundup var faktiskt något jag funderade på ibland, men som tur har jag en mindre galen sambo som stoppat de mesta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s