Näthat – inget för blomsterälskare

Jag tycker rätt illa om personer eller nätverk av grupper som vill vara förmer än andra. Jag har aldrig förstått vitsen med att mobba eller förstöra för andra, eller att sätta sig över andra för att man har mer pengar, en annan åsikt eller snyggare kropp. Jag försöker vara så rättvis och hjälpsam jag kan och blir överkörd med jämna mellanrum, men ruskar av mig och går vidare. Möjligen en aning försiktigare och återhållsam med min hjälpsamhet. Vis av erfarenhet inser jag att världen tyvärr är rätt orättvis och att alla inte har samma åsikt, möjligheter eller insikt som jag. Det är dock min fasta övertygelse att alla har rätt att tycka vad de vill, så länge det inte sårar någon annan, och lika bestämd är jag i min åsikt i att alla får leva sitt liv på sitt sätt, så länge det inte skadar någon annan. Och att det ska vara rättvist!

dahlia_okand-1

De här människorna och nätverksgrupperna som har en inneboende liten djävul på ena axeln träffar man på lite nu och då. Det är dom som sprider riktigt näthat på internet och gör det till en pest för andra i verkliga livet. Sen finns det dom som inte riktigt förstår vad de håller på med. Mycket beror nog på okunskap och brist på empati. Och ibland blir det helt enkelt bara fel.

Tack och lov så verkar det vara ganska ovanligt i trädgårdskretsar. Om man bortser från den osynliga men ändå befintliga avundsjukan som kan uttrycka sig lite konstigt ibland. Eller grannfejder där man sågar ner varandras träd och häckar hej vilt. Men ändå, jag vill gärna tro att vi i trädgårdsvärlden som håller på med odling och blommor inte är lika ilskna som andra intressegrupper. Att vi har ett intresse som gör oss lite mildare och kanske lite lugnare och mer medvetna.

Under många år har jag följt utvecklingen  i hästkretsar, där är det alltid väldigt infekterat och alla klankar på alla och ingen har rätt att ha sin tro eller sin egen åsikt. Där försöker man pracka på andra sin fasta tro och många har en tränare som kan jämställas med Gud. Och man ska visst inte hava mer än en Gud, då är man riktigt illa ute enligt vissa. Man kan till och med möta äkta näthat i dessa grupper på olika internetforum, trots att de har den nobla hästen som sitt gemensamma intresse. Detta är den nyare varianten av mobbning som tidigare fanns (och kanske fortfarande existerar)  i kollektivstall, där det kunde stå väldigt elaka saker på anslagstavlorna ibland. Med många utropstecken efteråt och gärna ett OBS!!!! också. Har på omvägar hört och förstått att missunnsamhet, mobbning och trakasserier existerar även i hundvärlden. Det finns till och med en grupp på Facebook där allt handlar om att laga mat i en mycket modern gryta där man är väldigt osams. Och jag undrar varför?

gbg11-4

I trädgårdsvärlden upplever jag istället att man istället delar med sig av sina odlingstips och man vågar fråga korkade frågor som man inte har svar. Det är min fasta tro att trädgård, växter och blommor gör oss lite mer ödmjuka och kanske aningen vänligare. Förutom om någon använder Round-up för då kan det bli lite hätskt. Jag läser bloggar där man villigt delar med sig av sina bästa och allra hemligaste tips för att man vill att andra också ska lyckas. Jag läser väldigt sällan bloggar där man skriver att rosälskare är konstiga typer som inte borde ha rätt att äga en trädgård utan borde gå och dö istället. Det har jag däremot just läst i en hästblogg (att en viss typ av hästmänniska med en viss ras av häst inte har något större värde och inte borde ha existensberättigande). Istället berömmer vi varandra för lyckade odlingsförsök, trots att det kanske inte alls är i ens egen smak. Nybörjaren som gjort sitt första försök till en blomsterrabatt (som förvisso kanske inte blev helt lyckad, ja kanske rent av ful) får uppmuntrande beröm och lite extra tips om förbättringar som kan göras.

Visst finns det Gudar även i trädgårdsvärlden. Kändisar och de på TV till exempel. De som vågar träda fram och stå för sina kunskaper och åsikter. Gubbarna med hatt, de söta tjejerna med vackra leenden, han som går barfota och odlingsfantasterna som tassar runt i trädgården och bara ler. Men även de (med vissa undantag, men det håller jag för mig själv eftersom jag ogillar näthat) har mycket värme att ge och framför allt kunskap. Men jag tror att folk i allmänhet inte bara har en trädgårdsgud utan många. Det är så vi utvecklas och driver kunskapen framåt. För det behövs! Mycket av den gamla gedigna odlingskunskapen höll på att falla i glömska men nu, tack vare spridning på internet i bloggar, på Facebook, twitter och youtube, vaknar gamla odlingstips till liv igen. Vi behöver kunskapen för att kunna odla, ta hand om våra jordar, bevara gamla kulturarvs-sorter och sprida kunskap vidare till nästa generation. Det verkar som om det blir viktigare och viktigare för många att kunna odla sin egen mat, och vem vet, de kanske är inne på helt rätt spår nu när världen svajar en aning.

Så, dagens stora tack går till alla er där ute som läser min och andras bloggar, som delar med sig av odlingstips och trädgårdshemligheter, till er som är vänliga och glada och skippar näthat. För hat och trädgård har inte så mycket gemensamt!

got08juli-18

Annonser

2 reaktioner på ”Näthat – inget för blomsterälskare

  1. Tack!!! Du skriver så bra💙Jag tycker att vi VUXNA människor skall veta 💙
    Hur man behandlar medmänniskor 💙
    Med ett gott hjärta 💙
    Det får man alltid tillbaka med ett leende, tack eller kram 💙 det värmer TÄNK OCH GÖR RÄTT 💙💙

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s