Storleken ÄR viktig

Trädgårdsfåfänga. Jag vill påstå att utseende faktiskt är väldigt viktigt. Ännu viktigare är storleken. Det ska vara stort! Och snyggt!

Tänk att du jobbat och slitit hela sommaren med din odling, lagt ner tid på sådd och kärlek på skötsel och det är detta du får upp ur trädgårdslandet:

2016-10-16-14-30-40
Sommarmorot ‘Nantes’ och palsternacka ‘White Gem’

Vilken av grönsakerna ovan skulle göra dig mest stolt och glad?

Du ser! Storleken har betydelse!

Det är ingen lögn när jag säger att den lilla fula och lätt vissna palsternackan till höger och hans vänner på bilden nedan gör mig ganska besviken. Irriterande dålig skörd faktiskt. Allihop var pyttesmå trots att de bott i samma jord som morötterna. De har fått vatten samtidigt och gödningen är densamma.

2016-10-16-14-30-01

Jag vet att de är mer långsamväxande än morötterna, men den hade väl kunnat leverera lite mer?

Ja, ibland förstår man inte odling. Levande väsen som behöver olika typ av kärlek, olika mycket vatten och varierande jordar. Kanske är det därför som jag känner att det är ”jag mot palsternackan” nästa säsong. Om jag lägger ner så mycket energi på något så vill jag ha utdelning.

Det är därför jag också kommit på att jag inte vill odla dvärgtomater som den populära vinbärstomaten och minimajs. De tar lika mycket skötsel, gödning, uppmärksamhet och pyssel som deras vänner bifftomaten och jättemajsen. Det måste ju också vara mer odlingseffektivt och ”miljövänligt” att få ut så många kilo som möjligt per kvadratmeter.

Det är väl det som är utmaningen med odling. Att lära sig hur det fungerar med olika grödor. Att välja fröer som är så bra som möjligt för ändamålet. Att lyssna på kunniga trädgårdsmästare som kommer med ovärderliga tips. Och att glädjas när det verkligen lyckas.

Och jag måste erkänna att jag är jättestolt och glad över de stora och vackra morötterna som jag odlat i år! Det är sånt som gör det värt att fortsätta!

2016-10-07-12-09-54
Mina egna morötter!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s