En läkande trädgård

Jag har under de senaste månaderna varit borta från jobbet. Inte mentalt, det följer mig var jag än går och idéerna liksom sprutar ur mig, men fysiskt har jag inte kunnat göra så mycket alls. I maj opererade jag ryggen och återhämtningen därefter har tagit lite tid. Trädgården har hjälpt mig att komma utanför huset på många sätt och varit både läkande och förlåtande.

2015-06-11 14.04.06

När jag mådde som sämst tvingade jag mig ut för att vandra några varv barfota på gräsmattan. Solen brände, varma vindar väckte mig lite ur min dvala, gräset kittlade mjukt och härligt under fötterna, det doftade grönska och fuktig jord och när jag kom in igen så kände jag mig för stunden lite friskare. Senare när jag blivit lite piggare kunde jag ligga utsträckt på en trädgårdsbänk och titta på molnen, lyssna på humlesurr och titta på koltrastarna som kalasade på alla mina jordgubbar. Att resa sig upp och gå en sväng i trädgården blev till sjukgymnastik, mer motiverande än att göra ”pappersövningar” som jag fått med från sjukhuset. För inte ville jag missa klematisens fantastiska blomning i år, även om den var planterad vid lillstugan en bit bort.

2015-06-11 11.23.40
Trädgården ställde också krav på mig. Torra rabatter behövde vattnas och ogräs rensas. Fast den var också mycket förlåtande. Det hände ingenting om jag inte tog bort ogräset, det bara stod där och blev på sin kant lite större bara. När jag kunde böja mig ner och ta upp det kändes det väldigt befriande. Jag fick möjlighet att vila mig igenom den mest hektiska årstiden från maj till juli, medan trädgården levde vidare och frodades tack vare all fin hjälp som jag fick utifrån. Själv låg jag ofta i växthuset med en katt som sällskap och lyssnade på regnet, läste trädgårdsbloggar eller hjälpte vilsna fjärilar att komma ut i friheten igen.

2015-06-08 10.42.27

Idag börjar jag känna mig hel igen. Inte vet jag om det beror på trädgården men den har absolut hjälpt mig till rörelse, aktivering och stimulering när det kändes som tyngst. Det kallar jag en Läkande Trädgård.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s